Mituri demontate (II)

Tiranozaurus Rex nu era cel mai mare dinozaur

Este cert ca arăta fioros și că era carnivor. Cercetătorii nu sunt siguri dacă și ucidea sau se hrănea doar cu cadavre. Dantura sa, cu 60 de dinți, susține teoria că acesta ar fi fost vânător, iar vertebrele mici și corpul nu prea suplu dau de înțeles că-și folosea statura pentru a vâna prăzi mici. Cel mai probabil este că proceda în ambele feluri. De altfel, în anul 1996 s-a descoperit că nu era cel mai mare carnivor din toate timpurile, chiar dacă măsura 10 metri în înălțime. Spinozaurus, care trăia în Africa de Nord, atingea și 17 metri înălțime. Avea membre puternice cu care își apuca prada și un bot îngust pe care-l folosea în special la pescuit. Pe uscat însă, era mai degrabă un consumator de cadavre decât un prădător activ. 

Cele două specii de dinozauri nu s-au întâlnit niciodată, deoarece Tiranozaurus a trăit în America, mai târziu cu 30 de milioane de ani.

Tiranozaurus Rex
Tiranozaurus Rex
Spinozaurus
Spinozaurus

Cămilele nu depozitează apa în cocoașe 

De fapt, în cocoașe sunt celule în care cămilele depozitează grăsime. Asta face posibilă supraviețuirea până la 30 de zile fără hrană. O rezervă de apă, de peste 100 l, poate fi depozitată în stomac. Este de ajuns pentru numai două săptămâni. Dar și descompunerea grăsimii din cocoașă eliberează apă. Pe lângă tehnica de depozitare specifică familiei din care face parte (Ca­melidae), se mai adaugă și faptul că aceasta transpiră doar atunci când temperatura corpului este mai mare de 41°C. Atunci poate să piardă un sfert din greutate, înainte să se deshidrateze. În situații extreme, poate renunța la urinare - ca mijloc de reținere de lichide.

Apa nu fierbe doar la 100°C

Apa fierbe la exact 100°C atunci când presiunea atmosferică este de aproximativ 1 bar. Datorită presiunii mai scăzute din munți, aceasta poate fierbe chiar și la 90°C, în timp ce în zone care se află sub nivelul mării este nevoie de mai mult de 100°C. În laborator pot fi create condiții de presiune care să facă apa să fiarbă la 0°C. Cu toate acestea, se poate fierbe un ou pe muntele Everest, deși uneori se susține contrariul.

Doar că durează mai mult.

Christa Pöppelmann - 1 000 de erori din "cultura generală" - Ed. All Educațional, 2009