Mituri demontate

Tutankamon nu avea un mormânt măreț

Tânăr la momentul morții sale și oarecum lipsit de importanță, Tutankamon este îngropat în singurul mormânt care nu a fost devalizat. În plus, mormântul era mai degrabă unul modest și mic, care a rămas neobservat tocmai din aceasta cauză. Știindu-se că a fost construit mai târziu, chiar peste intrarea fastuoasă spre mormântul lui Ramses al VI-lea (aproximativ 1144-1136 î. Hr.), se crede că alte morminte conțineau obiecte mai prețioase.

În epoca de piatră, oamenii nu locuiau în peșteri

În epoca de piatră, oamenii locuiau în colibe și în corturi. Peșterile, pe care ai căror pereți pictau scene de vânătoare și animale stilizate, erau folosite numai pe post de locuri de desfășurare a ceremoniilor ritualice. Se înțelege, desigur, că ei își construiau, de cele mai multe ori, locuințele sub stâncile ieșite în relief, la intrarea în peșteri. Cele mai populare locuri erau cele protejate, spre sud, unde oamenii aveau parte de mai mult soare și de unde puteau supraveghea bine împrejurimile.

Nu toți mamuții aveau blana brun-roșcată

Doar mamuții care au trăit în timpul erei glaciare (începând cu anul 90 000 î. Hr.) și au dispărut în jurul anului 8 000 î. Hr. aveau părul creț și o blană deasă. În Siberia s-au găsit cadavre mamuți a căror blană avea culoarea de la blond până la maro închis. Cea mai frecventă era nuanța de portocaliu-maroniu. Cercetătorii au speculat că pigmentul de culoare a blănii de mamut s-a schimbat de-a lungul mileniilor.


Christa Pöppelmann - 1 000 de erori din "cultura generală" - Ed. All Educațional, 2009