Misterul Bibliotecii din Alexandria (II)
Majoritatea cercetătorilor contemporani au ajuns la o concluzie comună, și anume că biblioteca a ars în timpul războiului dintre împăratul roman Aurelian și regina Palmirei, Zenobia, în anul 272 d.Hr.
Astăzi, UNESCO a lansat ideea de reabilitare a bibliotecii. A fost cheltuită o sumă mare atât pentru construcția ei, cât și pentru achiziționarea de echipament modern și, desigur, de cărți. În articolul ziaristei Irina Ovcinnikov Legenda renăscută, se menționează: "Renașterea Bibliotecii din Alexandria, în condițiile dificile de azi, a devenit un eveniment de importanță mondială. Biblioteca renăscută din cenușă arată foarte neobișnuit, principala clădire a bibliotecii amintește de un tambur înclinat, în acoperișul ei din sticlă și aluminiu se văd ferestrele prin care, din partea nordică, pătrunde lumina în sala de lectură... Edificiul în care se află încăperile principale de depozitare a cărților și pentru vizitatori este situat mai jos de nivelul mării. În cadrul bibliotecii funcționează un planetariu, echipat cu cea mai recentă tehnologie. Aici este instalat un sofisticat sistem antiincendiu, sălile sunt echipate cu calculatoare din ultima generație. În peretele extern al bibliotecii au fost reliefate litere din alfabetele vechi și contemporane... Biblioteca, azi, nu se poate considera cea mai mare din lume, însă, având spațiu pentru păstrarea a 8 milioane de cărți, ea ridică prestigiul orașului în care se află".
Aspectul futurist al noii biblioteci din Alexandria impresionează, însă în bibliotecă nu există nici urmă de antichitate. Rafturile ei sunt umplute pe baza donațiilor particulare și ale statului. Și, oricât de interesantă ar fi colecția care va fi formată treptat, astăzi, aici, nu se mai poate realiza ceea ce s-a realizat cu aproximativ două mii de ani în urmă - a aduna sub același acoperiș înțelepciunea întregii lumi.