Experimentul Philadelphia/
Proiectul Rainbow (II)

Enigma lui Albert Einstein și a distrugătorului USS Eldridge

Primele zvonuri despre experimentul "Philadelphia" au apărut abia în anul 1955. Evenimentul părea senzațional, dar în veridicitatea lui nu au crezut mulți. Discuții pe tema aceasta au fost foarte multe. Conducerea Forțelor Maritime Militare ale S.U.A. a negat tot ce avea vreo legătură cu acest experiment. Cu toate acestea, au existat câteva mărturii ale unor persoane care susțineau că au văzut personal cum dispărea "Eldridge", iar alții erau convinși că au fost găsite calculele lui Einstein. În ziare au apărut articole despre acest caz misterios, însă dovezile principale lipseau. 

Nu a fost trecută cu vederea nici moartea bizară a lui Nikola Tesla, cel care se retrăsese oficial din proiect, înainte de presupusul Experiment Philadelphia, susținând că descoperirile sale vor fi folosite în detrimentul umanității, nu în folosul acesteia, așa cum intenționase el. După acest episod, Tesla este scos din sfera oamenilor de știință, fiind catalogat drept un savant nebun. La numai două luni după evenimentul în discuție, Tesla este găsit mort în camera hotelului în care locuia, în timp ce toată arhiva, cuprinzând studii, note și schițe ale experimentelor sale, a fost sustrasă de către FBI și catalogată, până în prezent, drept una secretă.

Au apărut teorii conform cărora vasul a trecut într-o altă dimensiune, în vreme ce altele susțineau existența unui univers paralel.

Desigur, faptele concrete resping această poveste, întrucât documentele și jurnalul de bord certifică faptul că USS Eldridge se afla în alt port, în perioada în care se presupune că a avut loc experimentul, de asemenea, un șir lung de avize, note de însoțire ș.a.m.d. localizează nava, fără putință de tăgadă, din 27 august 1943 până în decembrie, același an, în șantierul naval din New York pentru reechipare.

Indiferent de adevăr, Proiectul Rainbow (Experimentul Philadelphia) rămâne o poveste fascinantă, destul de greu de crezut că a izvorât din mintea unui individ cu puține cunoștințe despre fizică, dar cu o aplecare spre fantastic. Poate viitorul va descifra și această enigmă, împreună cu toate celelalte despre care am vorbit în săptămânile anterioare, dar și multe altele despre care nici nu am apucat să amintim încă.  

Presa vremii, despre Experimentul Philadelphia
Presa vremii, despre Experimentul Philadelphia
Nikola Tesla
Nikola Tesla