Craniul de cristal Mitchell-Hedges (II)

  • Artă și glife mayașe

Savanții au nelămuriri în ceea ce privește locul confecționării craniului, pentru că nici în Mexic, nici în America Centrală nu există zăcăminte de cristal de stâncă.

Uimirea cea mai mare a produs-o descoperirea faptului că acest craniu este confecționat dintr-un cristal monobloc, în pofida tuturor legilor fizicii. Şi iată ce a afirmat în legătură cu aceasta unul dintre experții "Hewlett Packard", inginerul L. Barre: "Am studiat craniul pe trei axe optice și am constatat că el este alcătuit din trei-patru concrescențe. Analizându-le, am determinat că el este sculptat dintr-o singură bucată de cristal, împreună cu mandibula. Conform scării de duritate Mohs, cristalul de stâncă are o duritate înaltă, de 7 (cedând doar în fața topazului, corindonului și diamantului) și poate fi tăiat doar cu diamant. Însă anticii au reușit, nu se știe cum, să-l prelucreze. Şi nu doar craniul propriu-zis, ei au reușit să taie din această bucată mandibula și articulațiile de care se prinde aceasta. Este mai mult decât misterios faptul că acest lucru s-a putut face cu un material atât de dur și iată de ce: în cristale, atunci când ele se constituite din mai mult de o concrescență, există tensiuni interioare.  Când se apasă asupra cristalului cu vârful obiectului de tăiat, din cauza tensiunii, cristalul se poate desface în mici bucățele;  deci nu poate fi tăiat, pentru că se fărâmițează.

Însă autorul a creat acest craniu dintr-o singură bucată de cristal, atât de atent, de parcă nu s-ar fi atins deloc de el în procesul tăierii. Am depistat, de asemenea, un fel de prismă, sculptată în partea din spate a craniului, la baza lui, astfel încât orice rază de lumină care pătrunde prin cavitățile ochilor se reflectă în ei".

Aflându-se într-o cameră în care ardea focul în cămin, Frank a întors craniul spre cămin. Spectacolul era misterios și înfiorător. În orbitele craniului s-au aprins niște ochi de foc, care îl priveau fix. Probabil, în timpurile străvechi, aceeași impresie o producea acest craniu și asupra indienilor mayași. Atunci când ei priveau Ia ochii de foc, își imaginau că a coborât cineva din ceruri, pentru a-i pedepsi. Însă acestea sunt doar presupuneri nefondate.

Un celebru om de știință, Frank Joseph pe numele său, s-a întrebat dacă acest craniu de cristal a avut un prototip real. Imediat, câteva grupuri independente de cercetători au început să se ocupe simultan de găsirea răspunsului la această Întrebare. Comparându-se portretele realizate după craniu, s-a constatat că între ele există o asemănare și că prototipul real pare să fie o tânără.

Chiar dacă multele întrebări legate de această capodoperă rămân fără un răspuns definitiv, oamenii continuă s-o admire, fiind o extraordinară realizare artistică.

Enciclopedia enigmelor istoriei - îngrijită de Ekaterina Tuinova, ed. Roossa, 2013. Poate fi găsită la Secția Împrumut de carte pentru copii, la cota 94(100)/E 52, iar la Secția Carte rară la cota DIV 969.