Enigma de la Tărtăria (II)

Nu a fost acceptată de către savanți nici teoria lui G. Grinevici, publicată în cartea sa "Scrierea protoslavă". Conform opiniei Iui, simbolurile din Tărtăria sunt identice, din punct de vedere grafic, cu simbolurile scrierii protoslave, a căror semnificație fonetică a fost determinată în timpul citirii inscripțiilor de tipul celor etrusce, cretane și proto-indiene. De aceea, G. Grinevici propune următoarea traducere: "Copiii vor primi păcatele voastre... Țineți-vă aproape de ei". Concluzia lui G. Grinevici privind rezultatele descifrării scrierii protoslave, în general, și a citirii inscripțiilor de la Tărtăria, în special, este că scrierea protoslavă constituie "primul model de scriere al omenirii".

Nu a fost acceptată de către savanți nici teoria lui G. Grinevici, publicată în cartea sa "Scrierea protoslavă". Conform opiniei Iui, simbolurile din Tărtăria sunt absolut identice, din punct de vedere grafic, cu simbolurile scrierii protoslave, a căror semnificație fonetică a fost determinată în timpul citirii inscripțiilor, realizate cu scrierile de tipul linii și drepte, din inscripțiile etrusce, cretane și proto-indiene. De aceea G. Grinevici propune următoarea traducere: "Copiii vor primi păcatele voastre... Țineți-vă aproape de ei". Concluzia lui G. Grinevici privind rezultatele descifrării scrierii protoslave, în general, și a citirii inscripțiilor de la Tărtăria, în special, este că scrierea protoslavă constituie "primul model de scriere al omenirii".

Pe de altă parte, unii specialiști români susțin că aceste plăcuțe sunt mostre ale culturii Turdaș-Vinča (4500-3700 î. Hr.), răspândită pe teritoriul României - în Banat și Oltenia, în sudul Serbiei, în sud-estul Ungariei și în nord-vestul Bulgariei. Ei propun o altă descifrare a textelor de pe aceste plăcuțe, considerate a fi cele mai vechi din lume. Mai exact, următoarele silabe care au putut fi izolate pe tăblițele de la Tărtăria, BAB SARRU/ RABU DU KI USU EN/ ZU GIRA PATESI III BAN-SUR MU NANNAR RABU/ ZU II DINGIR II DINGIRANA, ar putea fi traduse astfel: "Poarta de acces a marelui rege care conduce cele patru districte ale țării puternicilor zei ai Lunii și Focului, a prinților care slujesc masa mare (altarul) pentru jertfele închinate triadei sacre (AN, ENKI, ENLIL I) și mărețului zeu al Lunii de nord, cel care face să prospere mâncarea și băutura, după dispariția celor doi zei și două zeițe (Igigi)".

Cercetătorii menționează că în perioada culturii Vinča, stilul reprezentărilor nu s-a schimbat și nu a tins spre perfecțiune, în timp ce în alte scrieri se observă o tendință de perfecționare și stilizare a pictogramelor care se foloseau pentru redarea relațiilor comerciale și bănești.  

Sumerologul (adică un specialist în cultura sumeriană) rus A. Kifișin a observat, între simbolurile de pe una dintre plăcuțe, șase totemuri antice identice cu simbolurile găsite în orașul sumerian Djemdet Nasra. Citite în cerc, în sens invers mișcării acelor de ceasornic, se relevă textul proto-sumerian NUN.KA.S.UGULA.PL.IDIM.KARA.I., tradus astfel: "În (cea de-a) patruzecea domnie pentru buzele (gura) zeului Saue cel mai vârstnic după ritual a fost ars. Acesta e al zecelea". (dacă vi se pare greu de înțeles, trebuie să vă gândiți că limbile vorbite de oameni au ajuns la rafinamentul pe care îl au acum destul de târziu în istorie, majoritatea gândurilor fiind transmise lacunar, iar lipsurile lingvistice erau prilej de creativitate din partea receptorului 😊)

Desigur, toate acestea sunt, deocamdată, doar câteva ipoteze de lucru, ceea ce înseamnă că vom avea nevoie de mult mai multe izvoare scrise pentru a determina cu exactitate sensul și utilitatea tăblițelor de la Tărtăria. 



Tăblițele de la Hândrești
Tăblițele de la Hândrești
Model de interpretare a simbolurilor de pe tăblițele de la Hândrești
Model de interpretare a simbolurilor de pe tăblițele de la Hândrești

Întrucât s-au vehiculat ipoteze conform cărora tăblițele de la Hândrești ar putea fi niște falsuri, le expunem doar pentru a exemplifica felul în care sunt descifrate simbolurile încrustate pe suprafața de lut. 


Este bine de știut că plăcuțele originale din Tărtăria se păstrează în Muzeul arheologic din Tărtăria.

În perioada încetării folosirii scrisului de la Tărtăria (aproximativ mileniul 3 î. Hr.) au dispărut brusc și mari civilizații preistorice foarte avansate, precum cea a Sumerului, din zona actualului Irak sau civilizația Harapa, din vechea Indie. Misterul acestor dispariții rămâne, deocamdată, de nepătruns.